Figula Mihály: “Az alapbor minősége szerintem egy borászatnak a minőségéről árulkodik”

Elöljáróban - mi az a podcast?

Vásárlóink közül néhányan jelezték, hogy ők még nem nagyon találkoztak korábban podcasttal, nincsenek képben, hogy mi fán terem. Készítettünk hát egy rövid leírást, ide kattintva éri el: Mi az a podcast?

Vendégem a podcastban: Figula Mihály, Balatonfüred

Ebben a podcastban Figula Misivel az alábbi kérdéseket jártuk körül:

  • hogyan is adódott, hogy megjelentek nálunk a Figula borok, eddig ugyanis jellemzően nem voltak nálunk nagy volumenekkel foglalkozó borászatok

  • szerintem nagyon elgondolkoztató, ahogyan Misi az alapborokkal kapcsolatban megnyilatkozik – árulkodó, hogy úgy nevezi a belépő bort, hogy: folyékony névjegykártya

  • mit jelent a szőlő esetében a hozamkorlátozás, és az milyen kihatással van a születő bor minőségére?

  • egy francia trükk, amit a Figula birtokon is bevetnek a szőlő érdekében

  • hogyan zajlott a borszőlő szürete az előző generáció életében?

  • hogyan élnek tovább az ősök tapasztalatai a modern borászatban?

  • az alapborokon túl: mi a dűlőszelektált bor, és mi a parcella szelektált bor?

  • erősen idézőjelbe téve: milyennek „kell” lennie egy Sauvignon blanc-nak

A podcast felvétele során volt egy-két erős állítása Figula Misinek, amelyeket külön is ki szeretnék emelni. Magában a podcastban természetesen kontextusba is helyezzük őket:

  • Nincs olyan, hogy egy 10-20 éves borászat prémium borokat tudjon letenni az asztalra. Mi most az első 30 év válaszkeresései után ott tartunk, hogy ezeket a válaszokat végre rendszerbe tudjuk foglalni!

  • A szőlőfajta másodlagos, mi a termőhelyet szeretnénk megmutatni a borainkkal, mert a bor szerintem a termőhely tükre!

Remélem örömét leli majd az adásban – és ne felejtsen el feliratkozni

A webshopban a Figula Pince borait itt találja!

(A felvétel a covid által jellemzett időszak alatt, Zoom-on keresztül készült.)

Iratkozzon fel adásainkra kedvenc szolgáltatójával:

Previous
Previous

„Korábban a polcról le nem vettem volna mert a fejemben annyi negatív dolog kapcsolódott ehhez a szőlőfajtához.” (a kadarkára utalt a szerző)

Next
Next

Mi újság a szőlőben? Február, Tánczos Zoltán